Iijokisoutu® 2023 – 40 vuotta!


Huom! Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia ja jopa todennäköisiä! Hinnat ovat ohjeellisia.

Huom! Yhdistyksen venepaikat lauantaille 1.7.2023 ovat täynnä, eli emme vastaanota enää venepaikkavarauksia lauantaille. Omalla veneellä/kajakilla/kanootilla pääset vielä mukaan.


Iijokisoutu® 40 vuotta – 1983 lähtien Iijoen puolesta

Siitä on nyt 40 vuotta, kun Iijokea uhkasi suunnitelma rakentaa yhdentoista voimalaitosaltaan ketju. Veneet vietiin Iijoen latvoille ja viestiä joen suojelun puolesta tuotiin soutaen ja meloen; oli syntynyt Iijokisoutu. Neljä vuotta myöhemmin lisättiin lopulta Iijokikin vuonna 1987 voimaantulleeseen koskiensuojelulakiin.

Sen jälkeen olemme soutaneet puhtaan veden ja Iijoen omien vaellus­kalakantojen palauttamisen puolesta. Nämäkin asiat etenevät vääjäämättömästi. Aika ajoin on ollut tarve puolustaa myös koskien­suojelulain pysyvyyttä, ja ”Kollaja kestää!” on raikunut joella.

Iijokisoutu® on jatkunut kaikki nämä vuosikymmenet, niin tyynessä kuin myrskyssäkin. Toivomme parempaa tulevaisuutta Iijoelle niin, että sen kymmenet jokihelmisimpukkavirrat ja raakut voivat paremmin, ja vaelluskalat voivat nousta vapaasti mereltä vanhoihin kotikoskiinsa kutemaan.

Tervetuloa juhlasoutuun, Suomen pisimpään jatkuneeseen luonnonsuojelutapahtumaan!


Ohjelma

Perjantai 30.6.2023

 • Iltapäivästä lähtien kokoontuminen ja ilmoittautuminen Iijokisoutu-toimistolla (ilmoittaudu, vaikka olisit maksanut osallistumisen ennakkoon) Taivalkosken Jokijärvellä Saijassa (Saijantie 8, Taivalkoski)
 • Savusauna Saijassa iltapäivästä alkaen.
 • Ruokailu
 • 18:30 Peränpitäjien kokoontuminen venevajan rannassa.
 • 19:45 Ilmoittautuminen soututoimistolla päättyy tälle päivälle.
 • 20:00 Iijokisoutu 40 vuotta! Avajaiset ja soututanssit Saijan rantapaviljongissa, Suopunki-yhtye.

Ruokailu: Buffet Saijassa iltapäivällä, 25 €/henkilö.

Majoitus: Vapaa leiriytyminen Saijan lomakartanon pihapiirissä tai huoneen/huoneiston vuokraus Saijasta (hinnat alk. 116 €/vrk, sis. aamiaisbuffet), info(at)saija.fi, puh. 08 847 511


Kuvassa Saija Lodgen saunaranta Jokijärvellä ilta-auringossa.


Lauantai 1.7.2023

Soutumatka 27 km

 • 7:30 Soututoimisto auki klo 8:30 saakka, ilmoittatuminen Saijassa (Saijantie 8, Jokijärvi, Taivalkoski)
 • 8:30 Turvaohjeet ja veneisiin asettuminen Saijan venerannassa.
 • 9:00 Lähtö soutamaan Saijasta (Saijantie 8, Jokijärvi, Taivalkoski).
 • 9:30 soutuhartaus Jokijärven Kirkkosaaressa
 • ~ klo 12 Ruokatauko Hepokankaalla (Hepokankaantie, Taivalkoski) (9 km Saijasta)
 • ~ klo 16 Rantautuminen Taivalkoskelle, Putaanmutkaan (Talonpojantie, Taivalkoski). Autonhakijat bussilla Saijaan. (18 km Hepokankaalta)

Ruokailu: Aamiaisbuffet Saijassa 13 €/henkilö tai sisältyen huonevuokraan. Hepokankaalta muikkuja, makkaraa ja muita herkkuja. Päivällinen ammattioppilaitoksella 12,90 €, suositellaan varaamaan etukäteen Asuntohotelli Ruskan kautta (puh: 040 5827 789, email: ruskabedbreakfast(at)gmail.com), autonhakijat voivat syödä myös Saijassa.

Majoitus: Ammattioppilaitoksella yöpyminen, sauna ja aamiainen 40 €; voit varata soluasunnosta 2 tai 4 hengen huoneen etukäteen Asuntohotelli Ruskan kautta (puh: 040 5827 789, email: ruskabedbreakfast(at)gmail.com), tai vapaa leiriytyminen Taivalkoskella Putaanmutkassa ja ympäristössä, Taivalkosken majoituspaikat palvelevat (mm. Hotelli Herkko, Asuntohotelli Ruska).

Sauna: Ammattioppilaitoksen sauna siellä yöpyville, tai Hotelli Herkon sauna ja uima-allas.


Kuvassa Saija Lodgen veneranta, josta IIjokisoutu on lähdössä vesille aamuauringossa.


Sunnuntai 2.7.2023

Soutumatka 32 km

 • 8:00 Aamupala ammattioppilaitoksella
 • 9:00 Lähtö vesille (Tynnyritie, Taivalkoski)
 • ~ klo 12 Koivukoskella ruokatauko, kahvia ja keittolounas 13 € (Jurmuntie 103 B, Taivalkoski) (12 km Taivalkoskelta)
 • ~ klo 14 Uinti- ja maisematauko Jurmunlammella. (9 km Koivukoskelta)
 • ~ klo 16 Rantautuminen Parviaiseen (Parviaisentie 4980) (11 km Jurmusta), autonhakijat bussilla Taivalkoskelle.
 • Ruokailu, telttasauna ja leiriytyminen, iltanuotiolla ohjelmaa.

Ruokailu: Aamiainen 5 €/hlö tai sisältyen yöpymismaksuun ammattioppilaitoksella. Keittolounasta ostettavissa Koivukoskella: kalakeitto/kasvisvaihtoehto lisukkeineen 13 €/hlö, alle 12-vuotiaat 6 €/hlö. Iltaruoka Parviaisessa paistettua kalaa tai kasvisvaihtoehto n. 10 €/hlö, alle 12-vuotiaat 5 €/hlö.

Majoitus: Leiriytyminen Parviaisessa omissa teltoissa tai vaunuissa. Leiriytyminen ja saunamaksu Parviaisessa 6 €/hlö.


Kuvassa näkymä ylhäältä Jurmun hiekkatörmältä. Iijokisoudun osanottajia, veneitä ja kajakkeja on rannassa.


Maanantai 3.7.2023

Soutumatka 31 km

 • 7:30 Aamupala Parviaisessa
 • 9:00 Lähtö vesille Parviaisesta (Parviaisentie 4980, Taivalkoski)
 • ~ klo 11 Nuotiokahvit ja evästauko omilla eväillä Räpättävässä (Yli-Kurentie 2230, Pudasjärvi) Alueen esittely! (11 km Parviaisesta)
 • ~ klo 13 Kellon lossilla kahvitauko, myynnissä mm. kahvia, munkkia ja pullaa, lossimatkailua (Anttilantie 2, Pudasjärvi) (5 km Räpättävästä)
 • ~ klo 16 Rantautuminen Kuren koulun rantaan (Kariniementie 2, Pudasjärvi) (15 km Kellon lossilta), autonhakijat bussilla Parviaiseen.
 • Ruokailu ja sauna Kuren koululla.
 • 20:00 Iijokisoutu 40 vuotta -iltamat Kuressa!

Ruokailu: Aamiainen Parviaisessa n. 6 €/hlö. Räpättävässä nuotiokahvia ja omat eväät, Kellon lossilla munkkikahvit 3 €, iltaruoka ostettavissa Kuren koululla: hirvenlihakeitto/kasvisvaihtoehto lisukkeineen hintaan n. 12 € aikuiset ja 6,50 € alle 12-vuotiaat. Illalla Kuren koululla on kioski, makkaraa, kahvia.

Majoitus: Omissa teltoissa tai vaunuissa tai Kuren koulun huoneissa, teltta- tai vaunupaikka 5 €, majoitus huoneissa 5 €/henkilö.


Kuvassa näkymä Iijokisoudun taukopaikalta Kellon lossilta. Osa Iijokisoutu-tapahtuman osanottajista ylittää jokea lossilla. Joen rantaheinikossa on kajakkeja ja veneitä. Päivä on aurinkoinen.


Tiistai 4.7.2023

Soutumatka 27 km

 • 7:30 Aamupala Kuren koululla, aikuiset 8 €, alle 12-vuotiaat 5 €
 • 9:00 Lähtö vesille Kuren rannasta
 • ~ klo 12 Ruokatauko Parkkilan rannassa. (Parkkilantie 858, Pudasjärvi) (12 km Kuresta)
 • ~ klo 15 Tauko Eetenissä Eero Räisäsen ITE-veistospuistossa (7 km Parkkilan rannasta)
 • ~ klo 16 Rantautuminen Pudasjärven keskustan tuntumaan, Koskenhovin rantaan (Koskenhovinkuja, Pudasjärvi)(8 km Eetenistä),
 • Ruokailu Koskenhovilla
 • Päätöstilaisuus. Tarjoamme kakkukahvit!
 • Autonhakijat tilaisuuden jälkeen bussilla Kurkeen.
Ruokailu: Aamiainen Kuren koululla, aikuiset 9 €, alle 12v 6 €/hlö. Ruokatauolla talkkunapuuro Parkkilassa 5 €/hlö. Koskenhovilla kalakeitto tai kasvisvaihtoehto 10 €/hlö, alle 12v 5 €/hlö.

Lämpimästi tervetuloa jälleen perinteiseen Iijokisoutuun! Tehdään yhdessä tapahtumasta ikimuistoinen, kuten aina!
Yksinkertaistettu karttakuva Iijoesta. Kuvaan on merkitty Iijoen varrelle Iijokisoutu-tapahtuman pysähdyspaikat Saija, Taivalkoski, Parviainen, Kuren koulu ja Pudasjärvi.

Soutajat

Iijokisoudun jokiveneissä on kaksi airoparia. Jokaisessa veneessä on siis kaksi soutajaa ja 1-2 istujaa, jotka vuorottelevat soutajina. Soutukuntoa täytyy löytyä sen verran, että voit soutaa ainakin puolet päivästä. Lisäksi veneessä on tietysti perämies tai -nainen, joka ohjaa venettä ja toimii veneen
kipparina soutajia ohjaten. Hän onkin ainoa, joka näkee, minne soudetaan. Soutajat kun katselevat vain taaksejäävää maisemaa. Jos veneessä on lapsia, silloin aikuiset soutavat koko matkan.

Jos et ole soutanut aiemmin jokiveneessä, jossa ei ole kiintohankaimia, sen yleensä oppii parissa tunnissa.

Vesillä pidetään tarpeen mukaan taukoja varsinaisten pysähdyspaikkojen lisäksi, välillä melko useinkin. Koitamme täyttää veneet niin, että jokaisessa veneessä on riittävästi soutuvoimaa, silloin veneletka ei veny kilometrin pituiseksi vaan pysyy sopivan tiiviinä.


Melojat

Emme suosittele Iijokisoutuun osallistumista vasta-alkaville melojille, ellet tule kokeneemman melojan kanssa. Kokemattomammille suosittelemme melonnan sijaan soutuvenepaikkaa, missä saat tarvittaessa ohjausta veneen peränpitäjältä.

Iijoen koskien koskiluokitukset löydät täältä. Huom: Välillä Niskakoski-Taivalkoski on tehty koskikunnostuksia luokituksen laatimisen jälkeen, eli kaikki luokituksen ohjeet eivät enää pidä täysin paikkaansa.

Taivalkosken koskipujottelurataa ei Iijokisoutu®-tapahtumassa lasketa, vaan Iijokisoutu siirtää veneet, kanootit ja kajakit Taivalkosken padon ja pujotteluradan alapuolelle.


Mukaan venematkalle

Pelastusliivit, istuinalusta, auringolta suojaava päähine, vesipullo, retkimuki kahvitauoille, soutuhanskat, aurinkorasva isolla suojakertoimella, sadevaruste, varavaatteet ja sopivat jalkineet kuten lenkkarit (ei kumisaappaita veneeseen). Evästä, jos et arvele pärjääväsi taukopaikkojen eväillä. Veneessä mukana pikkureppu riittää hyvin.

Pelastusliivit ovat kaikille pakolliset, ne voit myös vuokrata meiltä (5 €/päivä tai 10 €/koko soutu). Lasten kokoja rajoitetusti! Huom! Pelastusliivien vuokran voi maksaa ainoastaan huoltoautolle käteisellä, ei pankkitilille!

Kypärän käyttö on pakollista kajakkimelojille.


Toimisto/huoltoauto

Soututoimisto kulkee maitse mukana ja huoltoautossa kulkevat ilman autoa soudussa mukana olevien tavarat päivittäin taukopaikalta toiselle.

Yhteyshenkilöt huoltoautossa Teemu Ojala (040 5119 283) ja Erja Ojala (040 7094 546).

Linja-auto

Päivittäin soudun päätepisteessä odottaa linja-auto, joka vie autonhakijat aamun lähtöpaikkaan (piletti 5€/päivä, 10€/koko soutu).


Vakuutus

Suomen luonnonsuojeluliiton tapaturmavakuutus on voimassa Iijokisoudussa ja tapahtumaan välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla ja koskee alle 70-vuotiaita osallistujia.

Lisäksi Iijokisoudulla on vastuuvakuutus, joka korvaa jos me toimimme väärin tai laiminlyömme, ja siitä seuraa vahinko. Se ei korvaa, jos pudotat puhelimen tai silmälasit jokeen, ota siis oma matkavakuutus!


Yhteystiedot

Soutupäällikkö ja Pudasjärven LSY:n puheenjohtaja Pirtsi Luhta (0400 293023)

Yliperämies Eero Moilanen (0400 204165)

Yhteyshenkilöt huoltoautossa Teemu Ojala (040 5119 283) ja Erja Ojala (040 7094 546)

Meihin voi ottaa yhteyttä myös sähköpostitse info(at)iijokisoutu.net


Ilmoittautumislomake Iijokisoutu 2023 -tapahtumaan.


Tapahtuman järjestää Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry, joka on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Pudasjärven ja Taivalkosken alueella.