Iijokisoutu® 28. 6. - 2. 7. 2024

Navigaatio 2024

PERJANTAI 28. 6. avajaiset Jokijärvellä
LAUANTAI 29. 6. Jokijärvi - Taivalkoski
SUNNUNTAI 30. 6. Taivalkoski - Parviainen
MAANANTAI 1. 7. Parviainen - Kuren koulu
TIISTAI 2. 7. Kuren koulu - Pudasjärvi
KARTTA
OHJEET
YHTEYSTIEDOT

Liikenne- ja majoitushuomio!

Samaan aikaan, kun IIjokisoutu 2024 kulkee Iijoella, järjestetään Pudasjärvellä 28.6. – 1.7. Suviseurat, joihin osallistuu arviolta noin 50 000 ihmistä eri puolilta Suomea.

Tällöin Pudasjärven ja lähikuntien alueelle on odotettavissa erittäin runsaasti asuntovaunu- ja autoliikennettä, mikä voi aiheuttaa liikenteessä ruuhka- ja viivästystilanteita. Varaa siis riittävästi aikaa autolla liikkumiseen.

Suviseurat vaikuttaa myös majoituksen saatavuuteen alueella: mikäli tarvitset matkan aikana muuta kuin Iijokisoudun organisoimaa majoitusta, varaa hyvissä ajoin!


1983 lähtien Iijoen puolesta

1980-luvulla Iijokea uhkasi suunnitelma rakentaa yhdentoista voimalaitosaltaan ketju. Ijokisoutu syntyi tällöin jokiaktiivien toimesta, tarkoituksenaan tuoda näkyvyyttä ja koota yhteen joen puolustajat. Vuonna 1987 lisättiin lopulta IIjokikin voimaantulleeseen koskiensuojelulakiin.

Sen jälkeen olemme soutaneet puhtaan veden ja Iijoen omien vaellus­kalakantojen palauttamisen puolesta. Nämäkin asiat etenevät vääjäämättömästi. Aika ajoin on ollut tarve puolustaa myös koskien­suojelulain pysyvyyttä, ja ”Kollaja kestää!” on raikunut joella.

Iijokisoutu® on jatkunut kaikki nämä vuosikymmenet, niin tyynessä kuin myrskyssäkin. Toivomme parempaa tulevaisuutta Iijoelle niin, että sen kymmenet jokihelmisimpukkavirrat ja raakut voivat paremmin, ja vaelluskalat voivat nousta vapaasti mereltä vanhoihin kotikoskiinsa kutemaan.

Tervetuloa jälleen kerran Suomen pisimpään jatkuneeseen luonnonsuojelutapahtumaan!


tekstinjakaja

Ohjelma

Huom: teemme ohjelmaan tarkennuksia tapahtuma-ajankohdan lähestyessä.

tekstinjakaja

Perjantai 28. 6. 2024

Mikäli sinulla ei ole omaa autokuljetusta Saijaan, ota yhteyttä mielellään TO 27.6. mennessä info[at]iijokisoutu.net tai Pirtsi Luhta (0400 293023), niin järjestellään kyyti.

 • Iltapäivästä lähtien kokoontuminen ja ilmoittautuminen Iijokisoutu-toimistolla (ilmoittaudu, vaikka olisit maksanut osallistumisen ennakkoon) Taivalkosken Jokijärvellä Saijassa (Saijantie 8, Taivalkoski)
 • Savusauna Saijassa iltapäivästä alkaen.
 • Ruokailu
 • Iltapäivällä halukkaat voivat harjoitella jokiveneellä soutamista Saijan rannassa.
 • Illalla Iijokisoutu® 2024 -avajaiset.

Ruokailu: Saijassa iltapäivällä (tarkentuu myöhemmin).

Majoitus: Leiriytyminen Saijan lomakartanon pihapiirissä tai huoneen/huoneiston vuokraus Saijasta, info(at)saija.fi, puh. 08 847 511

Kuvassa Saija Lodgen saunaranta Jokijärvellä ilta-auringossa.

tekstinjakaja

Lauantai 29. 6. 2024

Jokijärvi – Taivalkosken keskusta

Soutumatka 27 km

Lauantain soututaival kulkee Taivalkoskella erämaisten maisemien läpi. Matkan varrella on paljon pientä koskea ja kivikkoa, joiden luonnontilaisuus on Suomen suurille joille harvinaista.

 • 7:30 Soututoimisto auki klo 8:30 saakka, ilmoittautuminen Saijassa (Saijantie 8, Jokijärvi, Taivalkoski).
 • 8:30 Turvaohjeet ja veneisiin asettuminen Saijan rannasta (Saijantie 8, Jokijärvi, Taivalkoski).
 • 9:00 Vesille lähtö Saijan rannasta.
 • 9:30 pysähdytään Jokijärven Kirkkosaareen, missä voi osallistua soutuhartauteen.
 • ~klo 12 ruokatauko Hepokankaalla n. 9 km Saijasta.
 • ~klo 16 – 17 rantautuminen Taivalkoskelle, Putaanmutkaan (Talonpojantie).
 • Autonhakijat palaavat bussilla Saijaan.
 • Bussikuljetus myös Putaanmutkasta Kolmiloukon leirintäalueelle (Ouluntie 50, Taivalkoski) muutaman kilometrin päässä Taivalkosken keskustasta, missä iltaruoka, sauna, uimaranta lammella ja yöpyminen.
 • Pudasjärven LSY ry huolehtii veneiden, kanoottien ja kajakkien siirtämisestä Taivalkosken koskipujotteluradan ohi sunnuntaiaamun lähtöpaikalle.

Ruokailu: Aamiaisbuffet Saijassa ostettavissa tai sisältyen huonevuokraan. Hepokankaalla myytävänä Saijan järjestämä päiväruoka. Iltaruoka Kolmiloukon leirintäalueella 12-14 €/hlö.

Majoitus: Kolmiloukon leirintäalue Taivalkoskella. Myös Taivalkosken majoituspaikat palvelevat (mm. Hotelli Herkko, Asuntohotelli Ruska). Huomioi Suviseurojen vaikutus muiden majoituspalveluiden saatavuuteen.

Järjestämme Taivalkoskella saunomismahdollisuuden.

Kuvassa Saija Lodgen veneranta, josta IIjokisoutu on lähdössä vesille aamuauringossa.

tekstinjakaja

Sunnuntai 30. 6. 2024

Taivalkosken keskusta – Parviainen

Soutumatka 32 km

 • ~7:30 (tarkentuu myöhemmin) aamupala Kolmiloukon leirintäalueella.
 • Siirtyminen Taivalkosken Tynnyrinmutkaan.
 • 9:00 lähtö vesille (Tynnyritie, Taivalkoski).
 • ~klo 12 Ruokatauko Koivukoskella (Jurmuntie 103 B, Taivalkoski), 12 km lähtöpaikasta.
 • ~klo 14 perinteinen maisema- ja uimatauko Jurmunlammen Multiperän hienolla hiekkatörmällä, 9 km Koivukoskelta.
 • ~klo 16 – 17 rantautuminen Parviaisen kentälle (Parviaisentie 4980), 11 km Jurmusta. Autonhakijat kulkevat bussilla Taivalkoskelle.
 • Parviaisessa iltaruokailu, loistavan pehmeät löylyt tunnelmallisessa pressusaunassa, kesäillan nuotiota ja rentoa ohjelmaa.

Ruokailu: Aamiainen Kolmiloukon leirintäalueella 5-7 €/hlö. Taigavireen järjestämä päiväruoka ostettavissa Koivukoskella, Jurmun seudun maa- ja kotitalousnaisten järjestämä iltaruoka Parviaisessa (menu ja hinnasto tarkentuu myöhemmin).

Majoitus: Leiriytyminen ja sauna Parviaisessa omissa teltoissa tai vaunuissa pientä maksua vastaan.

Kuvassa näkymä ylhäältä Jurmun hiekkatörmältä. Iijokisoudun osanottajia, veneitä ja kajakkeja on rannassa.

tekstinjakaja

Maanantai 1. 7. 2024

Parviainen – Kuren koulu

Soutumatka 31 km

 • 7:30 Aamupala Parviaisessa.
 • 9:00 Lähtö vesille Parviaisen kentän rannasta (Parviaisentie 4980, Taivalkoski)
 • ~klo 11 Iijokisoutu tarjoaa perinteisesti nuotiokahvit Räpättävässä (Yli-Kurentie 2230, Pudasjärvi), 11 km Taivalkoskelta. Syödään omia eväitä, makkaranpaistomahdollisuus.
 • ~klo 13 saavumme Kellon lossille (Anttilantie 2, Pudasjärvi), 5 km Räpättävästä. Lossilla on kahvitauko, myytävänä välipalaa. Perinteiseen tapaan halukkaat saavat matkailla vaijerilossilla.
 • ~klo 16 – 17 rantautuminen Kuren koulun tuntumaan (Kariniementie 2, Pudasjärvi), 15 km Kellon lossilta. Bussikuljetus vie autonhakijat Parviaiseen.
 • Ruokailu ja sauna Kuren koululla, myöhemmin tarkentuvaa iltaohjelmaa.

Ruokailu: Aamiainen Parviaisessa. Räpättävässä nuotiokahvia ja omat eväät, Kellon lossilla myytävänä kahvia ja välipalaa, iltaruoka ostettavissa Kuren koululla. Tarkentuu myöhemmin.

Majoitus: Omissa teltoissa tai vaunuissa tai Kuren koulun huoneissa pientä maksua vastaan.

Kuvassa näkymä Iijokisoudun taukopaikalta Kellon lossilta. Osa Iijokisoutu-tapahtuman osanottajista ylittää jokea lossilla. Joen rantaheinikossa on kajakkeja ja veneitä. Päivä on aurinkoinen.

tekstinjakaja

Tiistai 2. 7. 2024

Kuren koulu – Pudasjärven keskusta

Soutumatka 27 km

Tiistain soututaival on rauhallinen ja melko vähäkoskinen.

 • 7:30 Aamupala Kuren koululla.
 • 9:00 Lähtö vesille Kuren koulun rannasta (Kariniementie 2, Pudasjärvi).
 • ~klo 12 Päiväruoka Sotkajärvellä Parkkilan rannassa (Parkkilantie 858, Pudasjärvi), noin 12 km Kuresta.
 • ~klo 15 pysähdymme vierailemaan Eetenissä, taiteilija Eero Räisäsen ITE-veistospuistossa, 7 km Sotkajärveltä.
 • ~klo 16 Iijokisoutu® rantautuu Koskenhoville Pudasjärven keskustan tuntumaan (noin 8 km Eetenistä), missä järjestämme vuosittaisen päätöstilaisuuden. Bussikuljetus vie autonhakijat Kuren koululle.

Ruokailu: Aamiainen Kuren koululla, päiväruoka talkkuna Sotkajärvellä (tarkentuu myöhemmin), iltaruoka Pudasjärvellä päätöstilaisuudessa (tarkentuu myöhemmin).

Kuvassa maisemallinen näkymä Sotkajärven sillalta järvelle. Iijokisoutu-tapahtuman veneet ja kajakit ovat vesillä. Taivas heijastuu järven pinnasta.

Lämpimästi tervetuloa jälleen perinteiseen Iijokisoutuun! Tehdään yhdessä tapahtumasta ikimuistoinen, kuten aina!

tekstinjakaja

Yksinkertaistettu karttakuva Iijoesta. Kuvaan on merkitty Iijoen varrelle Iijokisoutu-tapahtuman pysähdyspaikat Saija, Taivalkoski, Parviainen, Kuren koulu ja Pudasjärvi.

tekstinjakaja

Ohjeet

Soutajat

Iijokisoudun jokiveneissä on kaksi airoparia. Jokaiseen veneeseen mahtuu noin kolme tai neljä ilmoittautujaa: kaksi soutajaa ja 1-2 istujaa, jotka vuorottelevat soutajina. Soutukuntoa täytyy löytyä sen verran, että voit soutaa ainakin puolet päivästä. Lisäksi veneessä on järjestäjän puolesta peränpitäjä, joka ohjaa melalla venettä ja toimii veneen kipparina soutajia ohjaten. Hän onkin ainoa, joka näkee, minne soudetaan. Soutajat katselevat vain taaksejäävää maisemaa. Jos veneessä on pieniä lapsia, silloin aikuiset soutavat koko matkan.

Jos et ole soutanut aiemmin jokiveneessä, jossa ei ole kiintohankaimia, sen yleensä oppii parissa tunnissa.

Vesillä pidetään tarpeen mukaan taukoja varsinaisten pysähdyspaikkojen lisäksi, välillä melko useinkin. Koitamme täyttää veneet niin, että jokaisessa veneessä on riittävästi soutuvoimaa, silloin veneletka ei veny kilometrin pituiseksi vaan pysyy sopivan tiiviinä.


Melojat

Emme suosittele Iijokisoutuun osallistumista vasta-alkaville melojille, ellet tule kokeneemman melojan kanssa. Kokemattomammille suosittelemme melonnan sijaan soutuvenepaikkaa, missä saat tarvittaessa ohjausta veneen peränpitäjältä.

Iijoen koskien koskiluokitukset löydät täältä. Huom: Välillä Niskakoski-Taivalkoski on tehty koskikunnostuksia luokituksen laatimisen jälkeen, eli kaikki luokituksen ohjeet eivät enää pidä täysin paikkaansa.

Taivalkosken koskipujottelurataa ei Iijokisoutu®-tapahtumassa lasketa, vaan järjestäjä Pudasjärven LSY ry siirtää veneet, kanootit ja kajakit Taivalkosken padon ja pujotteluradan alapuolelle.


Mukaan venematkalle

Pelastus- tai kelluntaliivit, istuinalusta, auringolta suojaava päähine, vesipullo, retkimuki kahvitauoille, soutuhanskat, aurinkorasva isolla suojakertoimella, sadevaruste, varavaatteet ja sopivat jalkineet kuten lenkkarit (ei kumisaappaita veneeseen). Käteistä ruokatauoille. Evästä, jos et arvele pärjääväsi taukopaikkojen eväillä. Veneessä mukana pikkureppu riittää hyvin.

Pelastus- tai kelluntaliivit ovat kaikille pakolliset, ne voit myös vuokrata meiltä (5 €/päivä tai 10 €/koko soutu). Lasten kokoja rajoitetusti! Huom! Liivien vuokran voi maksaa ainoastaan huoltoautolle käteisellä, ei pankkitilille!

Kypärän käyttö on pakollista kajakkimelojille.


Toimisto- ja huoltoauto

Soututoimisto kulkee maitse mukana ja huoltoautossa kulkevat ilman autoa soudussa mukana olevien tavarat päivittäin taukopaikalta toiselle. Huoltoauton yhteystiedot tarkentuvat hyöhemmin.

Osallistujat ilmoittautuvat paikan päällä toimistoon saavuttuaan tapahtumaan. Toimistosta saat tapahtumapassin ja ohjeet. Myös osallistumismaksun voi maksaa käteisenä toimistoon, joskin suosittelemme ennakkoon ilmoittautumista ja maksamista toimistoasioinnin nopeuttamiseksi.


Linja-auto

Päivittäin soudun päätepisteessä odottaa linja-auto, joka vie autonhakijat aamun lähtöpaikkaan (piletti 5€/päivä, 10€/koko soutu).


Vakuutus

Suomen luonnonsuojeluliiton tapaturmavakuutus on voimassa Iijokisoudussa ja tapahtumaan välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla. Tämä ryhmävakuutus on uudistunut ja koskee nyt myös yli 70-vuotiaita osallistujia.

Lisäksi Iijokisoutu-tapahtumalla on vastuuvakuutus, joka korvaa jos me toimimme väärin tai laiminlyömme, ja siitä seuraa vahinko. Se ei korvaa, jos pudotat puhelimen tai silmälasit jokeen, ota siis oma matkavakuutus!


Yhteystiedot

Soutupäällikkö ja Pudasjärven LSY:n puheenjohtaja Pirkko-Liisa "Pirtsi" Luhta (0400 293023)

Yliperämies Eero Moilanen (0400 204165)

Voit kysyä lisätietoa myös sähköpostilla info(at)iijokisoutu.net


Ilmoittautumislomake Iijokisoutu 2024 -tapahtumaan.


Tapahtuman järjestää Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry, joka on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Pudasjärven ja Taivalkosken alueella.