Iijokisoutu® 28. 6. - 2. 7. 2024

Navigaatio 2024

PERJANTAI 28. 6. avajaiset Jokijärvellä
LAUANTAI 29. 6. Jokijärvi - Taivalkoski
SUNNUNTAI 30. 6. Taivalkoski - Parviainen
MAANANTAI 1. 7. Parviainen - Kuren koulu
TIISTAI 2. 7. Kuren koulu - Pudasjärvi
KARTTA
OHJEET
YHTEYSTIEDOT


1983 lähtien Iijoen puolesta

1980-luvulla Iijokea uhkasi suunnitelma rakentaa yhdentoista voimalaitosaltaan ketju. Ijokisoutu syntyi tällöin jokiaktiivien toimesta, tarkoituksenaan tuoda näkyvyyttä ja koota yhteen joen puolustajat. Vuonna 1987 lisättiin lopulta IIjokikin voimaantulleeseen koskiensuojelulakiin.

Sen jälkeen olemme soutaneet puhtaan veden ja Iijoen omien vaellus­kalakantojen palauttamisen puolesta. Nämäkin asiat etenevät vääjäämättömästi. Aika ajoin on ollut tarve puolustaa myös koskien­suojelulain pysyvyyttä, ja ”Kollaja kestää!” on raikunut joella.

Iijokisoutu® on jatkunut kaikki nämä vuosikymmenet, niin tyynessä kuin myrskyssäkin. Toivomme parempaa tulevaisuutta Iijoelle niin, että sen kymmenet jokihelmisimpukkavirrat ja raakut voivat paremmin, ja vaelluskalat voivat nousta vapaasti mereltä vanhoihin kotikoskiinsa kutemaan.

Tervetuloa jälleen kerran Suomen pisimpään jatkuneeseen luonnonsuojelutapahtumaan!


tekstinjakaja

Ohjelma

Ohjelma tarkentuu myöhemmin tapahtuma-ajankohdan lähestyessä.

tekstinjakaja

Perjantai 28. 6. 2024

  • Iltapäivästä lähtien kokoontuminen ja ilmoittautuminen Iijokisoutu-toimistolla (ilmoittaudu, vaikka olisit maksanut osallistumisen ennakkoon Taivalkosken Jokijärvellä Saijassa (Saijantie 8, Taivalkoski)
  • Savusauna Saijassa iltapäivästä alkaen.
  • Ruokailu
  • Illalla Iijokisoutu® 2024 -avajaiset.

Ruokailu: Saijassa iltapäivällä (tarkentuu myöhemmin).

Majoitus: Leiriytyminen Saijan lomakartanon pihapiirissä tai huoneen/huoneiston vuokraus Saijasta, info(at)saija.fi, puh. 08 847 511

Kuvassa Saija Lodgen saunaranta Jokijärvellä ilta-auringossa.

tekstinjakaja

Lauantai 29. 6. 2024

Jokijärvi – Taivalkosken keskusta

Soutumatka 27 km

Lauantain soututaival kulkee Taivalkoskella erämaisten maisemien läpi. Matkan varrella on paljon pientä koskea ja kivikkoa, joiden luonnontilaisuus on Suomen suurille joille harvinaista.

Iijokisoutu® 2024 lähteen vesille lauantaiaamuna Saija Lodgen rannasta (Saijantie 8, Jokijärvi, Taivalkoski). Aamulla soututoimisto on auki Saijassa ilmoittautumisia varten. Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu kannattaa hoitaa ennakkoon, jolloin sinun tarvitsee paikan päällä vain hakea toimistosta tapahtumapassi(t) ja turvaohjeet.

Alkumatkasta pysähdytään Jokijärven Kirkkosaareen, missä voi osallistua soutuhartauteen.

Puolen päivän tienoilla on ruokatauko Hepokankaalla n. 9 km Saijasta.

Iltapäivällä n. klo 16 – 17 välillä rantaudutaan Taivalkoskelle, Putaanmutkaan (Talonpojantie). Autonhakijat palaavat bussilla Saijaan hakemaan sinne aamulla jätetyt autonsa.

Ruokailu: Aamiaisbuffet Saijassa. Hepokankaalla myytävänä päiväruoka, Taivalkoskella iltaruoka (tarkentuu myöhemin).

Majoitus: Tarkentuu myöhemmin. Myös Taivalkosken majoituspaikat palvelevat (mm. Hotelli Herkko, Asuntohotelli Ruska).

Järjestämme Taivalkoskella saunomismahdollisuuden.

Kuvassa Saija Lodgen veneranta, josta IIjokisoutu on lähdössä vesille aamuauringossa.

tekstinjakaja

Sunnuntai 30. 6. 2024

Taivalkosken keskusta – Parviainen

Soutumatka 32 km

Sunnuntaiaamuna lähdemme vesille Taivalkosken Tynnyrinmutkasta (Tynnyritie). Puolen päivän maissa on ruokatauko Koivukoskella (Jurmuntie 103 B, Taivalkoski) 12 km lähtöpaikasta.

Iltapäivällä pysähdytään perinteisesti maisema- ja uimatauolle Jurmunlammen Multiperän hienolle hiekkatörmälle, 9 km Koivukoskelta.

Iltapäivällä n. klo 16 – 17 välillä rantaudutaan Parviaisen kentälle (Parviaisentie 4980), 11 km Jurmusta. Autonhakijat kulkevat bussilla Taivalkoskelle.

Parviaisessa on iltaruokailu, loistavan pehmeät löylyt tunnelmallisessa pressusaunassa, kesäillan nuotiota ja rentoa ohjelmaa.

Ruokailu: Aamiainen Taivalkoskella. Päiväruoka ostettavissa Koivukoskella, iltaruoka Parviaisessa (tarkentuu myöhemmin).

Majoitus: Leiriytyminen ja sauna Parviaisessa omissa teltoissa tai vaunuissa pientä maksua vastaan.

Kuvassa näkymä ylhäältä Jurmun hiekkatörmältä. Iijokisoudun osanottajia, veneitä ja kajakkeja on rannassa.

tekstinjakaja

Maanantai 1. 7. 2024

Parviainen – Kuren koulu

Soutumatka 31 km

Maanantaina lähdemme Parviaisen kentän rannasta (Parviaisentie 4980, Taivalkoski) aamiaisen jälkeen soutamaan kohti Räpättävää (Yli-Kurentie 2230, Pudasjärvi), 11 km Taivalkoskelta. Räpättävässä juodaan aamupäivällä perinteiset nuotiokahvit ja syödään eväitä.

Alkuiltapäivästä saavumme Kellon lossille (Anttilantie 2, Pudasjärvi), 5 km Räpättävästä. Lossilla on kahvitauko, myytävänä välipalaa. Perinteiseen tapaan halukkaat saavat matkailla vaijerilossilla.

Iltapäivällä n. klo 16 – 17 välillä rantaudumme Kuren koulun tuntumaan (Kariniementie 2, Pudasjärvi), 15 km Kellon lossilta. Bussikuljetus vie autonhakijat Taivalkoskelle. Kuren koululla on iltaruokailu ja sauna, sekä myöhemmin tarkentuvaa iltaohjelmaa.

Ruokailu: Aamiainen Parviaisessa. Räpättävässä nuotiokahvia ja omat eväät, Kellon lossilla myytävänä kahvia ja välipalaa, iltaruoka ostettavissa Kuren koululla. Tarkentuu myöhemmin.

Majoitus: Omissa teltoissa tai vaunuissa tai Kuren koulun huoneissa pientä maksua vastaan.

Kuvassa näkymä Iijokisoudun taukopaikalta Kellon lossilta. Osa Iijokisoutu-tapahtuman osanottajista ylittää jokea lossilla. Joen rantaheinikossa on kajakkeja ja veneitä. Päivä on aurinkoinen.

tekstinjakaja

Tiistai 2. 7. 2024

Kuren koulu – Pudasjärven keskusta

Soutumatka 27 km

Tiistain soututaival on rauhallinen ja melko vähäkoskinen.

Tiistaiaamuna lähdemme vesille Kuren koulun rannasta (Kariniementie 2, Pudasjärvi). Päiväruoalle pysähdymme puolen päivän paikkeilla noin 12 km Kuresta.

Iltapäivällä noin 7 km ruokataukopaikan jälkeen pysähdymme vierailemaan Eetenissä, taiteilija Eero Räisäsen ITE-veistospuistossa.

Klo 16 tienoilla Iijokisoutu® rantautuu Pudasjärven keskustan tuntumaan (noin 8 km Eetenistä), missä järjestämme vuosittaisen päätöstilaisuuden. Bussikuljetus vie autonhakijat Kuren koululle.

Ruokailu: Aamiainen Kuren koululla, päiväruoka Sotkajärvellä (tarkentuu myöhemmin), iltaruoka Pudasjärvellä päätöstilaisuudessa (tarkentuu myöhemmin).

Kuvassa maisemallinen näkymä Sotkajärven sillalta järvelle. Iijokisoutu-tapahtuman veneet ja kajakit ovat vesillä. Taivas heijastuu järven pinnasta.

Lämpimästi tervetuloa jälleen perinteiseen Iijokisoutuun! Tehdään yhdessä tapahtumasta ikimuistoinen, kuten aina!

tekstinjakaja

Yksinkertaistettu karttakuva Iijoesta. Kuvaan on merkitty Iijoen varrelle Iijokisoutu-tapahtuman pysähdyspaikat Saija, Taivalkoski, Parviainen, Kuren koulu ja Pudasjärvi.

tekstinjakaja

Ohjeet

Soutajat

Iijokisoudun jokiveneissä on kaksi airoparia. Jokaiseen veneeseen mahtuu noin kolme tai neljä ilmoittautujaa: kaksi soutajaa ja 1-2 istujaa, jotka vuorottelevat soutajina. Soutukuntoa täytyy löytyä sen verran, että voit soutaa ainakin puolet päivästä. Lisäksi veneessä on järjestäjän puolesta peränpitäjä, joka ohjaa melalla venettä ja toimii veneen kipparina soutajia ohjaten. Hän onkin ainoa, joka näkee, minne soudetaan. Soutajat katselevat vain taaksejäävää maisemaa. Jos veneessä on pieniä lapsia, silloin aikuiset soutavat koko matkan.

Jos et ole soutanut aiemmin jokiveneessä, jossa ei ole kiintohankaimia, sen yleensä oppii parissa tunnissa.

Vesillä pidetään tarpeen mukaan taukoja varsinaisten pysähdyspaikkojen lisäksi, välillä melko useinkin. Koitamme täyttää veneet niin, että jokaisessa veneessä on riittävästi soutuvoimaa, silloin veneletka ei veny kilometrin pituiseksi vaan pysyy sopivan tiiviinä.


Melojat

Emme suosittele Iijokisoutuun osallistumista vasta-alkaville melojille, ellet tule kokeneemman melojan kanssa. Kokemattomammille suosittelemme melonnan sijaan soutuvenepaikkaa, missä saat tarvittaessa ohjausta veneen peränpitäjältä.

Iijoen koskien koskiluokitukset löydät täältä. Huom: Välillä Niskakoski-Taivalkoski on tehty koskikunnostuksia luokituksen laatimisen jälkeen, eli kaikki luokituksen ohjeet eivät enää pidä täysin paikkaansa.

Taivalkosken koskipujottelurataa ei Iijokisoutu®-tapahtumassa lasketa, vaan järjestäjä Pudasjärven LSY ry siirtää veneet, kanootit ja kajakit Taivalkosken padon ja pujotteluradan alapuolelle.


Mukaan venematkalle

Pelastus- tai kelluntaliivit, istuinalusta, auringolta suojaava päähine, vesipullo, retkimuki kahvitauoille, soutuhanskat, aurinkorasva isolla suojakertoimella, sadevaruste, varavaatteet ja sopivat jalkineet kuten lenkkarit (ei kumisaappaita veneeseen). Evästä, jos et arvele pärjääväsi taukopaikkojen eväillä. Veneessä mukana pikkureppu riittää hyvin.

Pelastus- tai kelluntaliivit ovat kaikille pakolliset, ne voit myös vuokrata meiltä (5 €/päivä tai 10 €/koko soutu). Lasten kokoja rajoitetusti! Huom! Liivien vuokran voi maksaa ainoastaan huoltoautolle käteisellä, ei pankkitilille!

Kypärän käyttö on pakollista kajakkimelojille.


Toimisto- ja huoltoauto

Soututoimisto kulkee maitse mukana ja huoltoautossa kulkevat ilman autoa soudussa mukana olevien tavarat päivittäin taukopaikalta toiselle. Huoltoauton yhteystiedot tarkentuvat myöhemmin.


Linja-auto

Päivittäin soudun päätepisteessä odottaa linja-auto, joka vie autonhakijat aamun lähtöpaikkaan (piletti 5€/päivä, 10€/koko soutu).


Vakuutus

Suomen luonnonsuojeluliiton tapaturmavakuutus on voimassa Iijokisoudussa ja tapahtumaan välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla. Tämä ryhmävakuutus on uudistunut ja koskee nyt myös yli 70-vuotiaita osallistujia.

Lisäksi Iijokisoutu-tapahtumalla on vastuuvakuutus, joka korvaa jos me toimimme väärin tai laiminlyömme, ja siitä seuraa vahinko. Se ei korvaa, jos pudotat puhelimen tai silmälasit jokeen, ota siis oma matkavakuutus!


Yhteystiedot

Soutupäällikkö ja Pudasjärven LSY:n puheenjohtaja Pirkko-Liisa "Pirtsi" Luhta (0400 293023)

Yliperämies Eero Moilanen (0400 204165)

Voit kysyä lisätietoa myös sähköpostilla info(at)iijokisoutu.net


Ilmoittautumislomake Iijokisoutu 2024 -tapahtumaan.


Tapahtuman järjestää Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry, joka on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Pudasjärven ja Taivalkosken alueella.