Pudasjärven luonnonsuojelu­yhdistys 50 vuotta

24.9.2021

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry:n perustivat 22.3.1971 rehtori Pentti Tourula, metsänhoitaja Aarne Turtiainen, lehtori Pentti Ottavainen ja metsäteknikko Kauko Nevanperä. Oikeusministeriön hyväksymispäätös yhdistysrekisteriin on tehty Helsingissä 16. syyskuuta 1971. Sittemmin yhdistyksen toiminta-alueeseen on liitetty myös Taivalkoski.

Yhdistys on päättänyt kerätä toiminnasta vuosikymmeniltä kertyneet aineistot, ja arkistoida ne. Materiaalia on ollut paljon, ja työ mielenkiintoista. Runsaan Iijoki-aineiston lisäksi on myös paljon muuhun luonnon- ja ympäristönsuojeluun ja sen edunvalvontaan liittyvää materiaalia.

Yhdistykseltä on vuosien mittaan pyydetty aineistoja niin opinnäytetöihin, pro gradu -tutkielmiin kuin väitöskirjoihinkin. Arkistoinnin valmistuttua, materiaalia on myös helpompaa käyttää eri tarkoituksiin. Yhdistykseltä on tulossa niin valokuvakirja kuin näyttelykin.


Jokihelmisimpukka eli raakku on Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistyksen nimikkolaji.


Yleisötilaisuus 25. syyskuuta

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys järjestää yleisötilaisuuden Taivalkosken Jokijärvellä Saijassa, lauantaina 25.9.2021 kello 12:30 - 14:00.
Kirjailija, toimittaja Juha Kauppinen tulee kertomaan uutuuskirjastaan Heräämisiä - kuinka minusta tuli luonnonsuojelija. Kirja on julkaistu 17.9.2021 ja siinä on vahvoja yhtymäkohtia myös Iijoelle.

38. Iijokisoutu® siirtyy ensi vuoteen

19.4.2021

Kovasti odotimme tulevaa kesää ja Iijokisoutua® viime vuoden peruutuksen jälkeen, mutta valitettavasti koronatilanne ei ole vielä riittävästi helpottanut. Olemme jälleen konsultoineet lääkäreitä, jotka ovat todenneet, että suuren soututapahtuman järjestäminen turvallisesti kesä-heinäkuun vaihteessa ei hyvin todennäköisesti ole vielä mahdollista. Vastuullisena perinteisen tapahtuman järjestäjänä haluamme toimia ajoissa ilman turhia riskejä, emmekä myöskään lähde rajaamaan osallistujamäärää, sillä haluamme tapahtuman olevan avoin kaikille.

Epävarmasta koronatilanteesta johtuen joudumme siis valitettavasti vielä kerran siirtämään 38. Iijokisoutua® vuodella eteenpäin – soudamme turvallisesti ja hyvillä mielin vuonna 2022.

Sitä ennen teemme työtä virtavesien suojelun ja vaelluskalojen puolesta monilla muilla keinoilla. Niistä ja ensi vuoden soudusta tiedotamme lisää myöhemmin. Kaikesta huolimatta toivomme Iijokisoudun ystäville turvallista ja antoisaa kevättä ja kesää, tavataan Iijokisoudun merkeissä jälleen vuonna 2022!

Vapaa Iijoki 2020 4K

30.6.2020

Koronavirusepidemian johdosta joukolla soutamaan pääsy tänä vuonna peruuntui. Sen sijaan voimme palata Iijoelle ja Iijokisoudun lämpimään tunnelmaan Kimmo Kuuren upean multimediaesityksen kautta!

Tervetuloa matkalle hienon soututapahtuman menneisiin vuosiin, Iijoen mahtaviin maisemiin ja tärkeisiin virtavesien suojelun perinteisiin – ensi vuoden soutua odotellessa!

Linkki Youtube-videoon
Vapaa Iijoki 2020 -videon pääset katsomaan täältä.

Hyvät Iijokisoutajat!

Tilannekatsaus 8.5.2020

Näin siinä sitten kävi, että 37 vuotta jatkuneeseen Iijokisoutuun tulee välivuosi. Niinpä 38. Iijokisoutu siirtyy vuodella eteenpäin ja vuonna 2021 siis viikko 27 maanantaista alkaen. Pandemia pisti palikat uusiksi!

Keskustelimme asiasta mm. lääkärin kanssa, joka arvioi, että kun Iijokisoutuun kertyy väkeä kertyy laajalta alueelta, viettää viikon yhdessä ja samaan aikaan liikkuu kylästä kylään nauttien heidän palvelujaan, niin riskit ovat jo melkoiset, sekä yhteistyökumppaneillemme, osallistujille ja järjestäjille. Emme järjestä myöskään mitään rajoitetun porukan sisäpiirisoutua, sellaista meillä ei ole, vaan soutu on kaikille avoin, kun sellainen järjestetään.

Tarjoamme ihan kaikille peruutetun Iijokisoudun suunniteltuun alkuun, kesäkuun lopussa
puolen tunnin matkan Iijoelle ja Iijokisoutuun! Lisätietoa myöhemmin.

Kiitämme teitä kaikkia mukanaolosta tavalla tai toisella alkuvuonna, eiköhän me taas ensi vuonna päästä jatkamaan vuosikymmenten perinnettä virtavesien suojelun eteen.

Toivomme teille kaikille terveyttä ja että selviämme tästä viruksesta, ei ihan samanlaiseen maailmaan, mutta toivottavasti edes jollakin tapaa parempaan muuttuneena.


Iijokisoudun veneet odottavat seuraavaa vuotta. (ja hyvä onkin, kun olivat viime kesänä niin tervassa, että kestää kuivua... : )

Velvoitemuutos

Iijoen vaelluskalojen palauttamisessa on käynnistynyt merkittävin asia sen jälkeen, kun Iijoki suljettiin lähes 60 vuotta sitten ensimmäisellä voimalaitoksella. Kalaviranomaisen esitys uudeksi kalatalousvelvoitteeksi PVO Vesivoima Oy:lle oli kuulutettuna 17.4.2020 saakka. Iijoen velvoitemuutoksen hakemuksen asiakirjat löytyvät tästä. Jätimme yhdessä Iijoen suojeluyhdistys ry:n kanssa mielipiteen, jonka voit lukea tästä.

Mistä velvoitemuutoksessa on kyse?

Voimayhtiölle määrättiin vajaa 40 vuotta sitten, parikymmentä vuotta Iijoen sulkemisen jälkeen, velvoite istuttaa kaloja jokialueelle ja jokisuulle korvaamaan aiheuttamiaan vahinkoja. Istutukset jatkuvat edelleen, mutta viime vuosikymmenellä tutkimuslaitos LUKE arvioi, että istutukset ovat korvanneet kalatalousvahinkoja vain noin kuudesosan aiheutuneesta vahingosta. Aikojen edetessä myös arvostukset ja olosuhteet ovat muuttuneet. Enää ei arvosteta kalojen istutusta vaan tavoitteena on, että kalat pääsevät vaeltamaan vesistöissä ja lisääntymään luonnollisesti. Tämä koskee koko EU:ta.

Iijoen vesistössä on paljon vapaita lisääntymisalueita lohelle, meritaimenelle, vaellussiialle ja nahkiaiselle. Kalaviranomainen hakee nyt vesilain mukaisesti muutosta voimayhtiölle määrättyyn, vanhentuneeseen istutusvelvoitteeseen. Muutoksella haetaan sitä, että voimayhtiön tulee rakentaa kaikkien voimalaitosten yhteyteen kaloille kulkureitit, josta ne pääsevät hyvin liikkumaan lisääntymis- ja kasvualueiden välillä sekä ylä- että alavirtaan. Yhtiöltä vaaditaan myös, että kalojen kulku todella toimii ja että niillä on riittävästi vettä kulkemiseen. Lisäksi yhtiön on istutettava pieniä kalan poikasia jokialueelle ja siirrettävä varmuuden vuoksi myös emokalojen jokialueelle, että luonnonkierto varmasti pääsee käynnistymään.
Iijokisoutu® on Vesistöteko!

Kiitos teille kaikki soutajat, melojat, Iijokivarren kyläläiset, asiantuntijapuhujat ja poliitikot, jotka olette 37 vuoden ajan tulleet kanssamme suojelemaan puolustamaan suomalaista jokiluontoa.


"Vesi ei ole tavallinen kaupallinen tuote, vaan pikemminkin perintö, jota on sellaisena suojeltava, puolustettava ja kunnioitettava"
- EU:n vesipuitedirektiivin 1. kohta

Vieraile soudun Facebook-sivulla ja liity soudun ryhmään!

Instagram @iijokisoutu


Iijoki valittiin yhdeksi juhlavuoden 2017 100 luontohelmeä -kohteista.

Iijokisoutu: Taivalkosken Saijasta Pudasjärven Kipinään!